Mieren

Home / Ongedierte / Mieren

Mieren bestrijding

Heeft u last van mieren in uw tuin of huis? Dan bent u bij Provide mierenbestrijding aan het goede adres!

Mieren behoren tot de meest voorkomende insecten op de wereld en zijn vooral in de zomer actief

Mieren zijn sociale dieren en leven in nesten van soms wel een halve meter diep. Een mierennest kan herkent worden aan een gaatje in de grond omringd met een aarden walletje. Net als in de mensen maatschappij, is het zo dat in de mierenmaatschappij niet alle mieren de zelfde functie en/of taak hebben is dat niet alle mieren de zelfde taak hebben. Zo is er een koningin (die te herkennen zijn aan de vleugels) die de eitjes legt, zijn er mannetjes, die zorgen voor de voorplanting en zijn er verschillende soorten werksters, zoals soldaten, verkenners, verzorgers enz.

De (onvruchtbare) werksters zoeken bovengronds naar voedsel en zetten geursporen (feromonen) uit van het nest naar de voedselbron. Dit zodat andere mieren de weg naar het voedsel kunnen vinden. In het mierennest zelf leeft de koningin en de mieren die voor de eitjes zorgen. De mierensoort die voornamelijk in Nederland te vinden is, is de tuinmier. Binnen Nederland is het zo dat de miernesten zich voornamelijk in zandgrond, een omgekeerde bloempot en/of  in oud rottend hout bevindt. In één mierennest “wonen” ongeveer tussen de 10.000 en 20.000 mieren.

Mieren overlast? Mierenwering is de beste oplossing

In de natuur vervullen mieren een nuttige taak, zo ruimen ze bijvoorbeeld schadelijke insecten en tuinafval op. Echter kunnenmieren ook schade veroorzaken. Zo kan bijvoorbeeld uw tuin verzakken, is groeten en fruit uit de tuin waar mieren op zitten onbruikbaar / onverkoopbaar omdat mieren een schadelijke bacteriën bij zich dragen. Maar ook mieren in huis kunnen wij professioneel bestrijden.

Tropische mieren

Steeds vaker worden in ons land ook plaagmiersoorten aangetroffen, die van oorsprong afkomstig zijn uit warme landen. Het zal u dan ook niet vreemd in de oren klinken dat deze tropische mierensoort in warme gebouwen, waar geen grote temperatuurswisselingen zijn een lange tijd kunnen overleven. Enkele voorbeelden van tropische mieren zijn de Faraomier en de zwartkopmier. Beide mieren kunnen ziektes overbrengen en kunnen dus schadelijk zijn voor de gezondheid en kunnen ze daarnaast ook nog eens knaagschade veroorzaken.

Deskundige hulp voor mieren overlast

Wanneer u vermoedt dat er in uw woning zich een nest bevindt van (tropische) mieren, adviseren wij het nest te laten bestrijden door een professionele bestrijder. Vóór begonnen zal worden met de bestrijding, zal vaak eerst gekeken worden naar de soort mier om deze op de juiste manier te kunnen bestrijden. Daarnaast zal ook gekeken worden of er eventueel satalietnesten aanwezig zijn.