Papiervisjes

Home / Ongedierte / Franjestaarten / Papiervisjes

Papiervisjes bestrijden

Uiterlijk
Papiervisjes hebben een lang en plat lichaam en kan tot 15 mm lang worden. De kleur van het insect is glanzend grijs (zilver), hetgeen veroorzaakt wordt door kleine schubben. Worden deze beschadigd (afgewreven) dan krijgt het dier een vlekkerig uiterlijk. De kop van het insect loopt breder uit. In het algemeen ziet het lichaam er enigszins als een wortel uit. De insecten zijn kwetsbaar, hebben twee lange sprieten aan de voorkant van hun lichaam en hebben drie sprieten aan de achterkant van hun lichaam. De sprieten zijn even lang als het lichaam. De verschillen met het zilvervisje zijn klein en alleen met zekerheid onder de microscoop zichtbaar te maken aan de hand van het beharingspatroon.

Leefwijze
De insecten komen vaak het huis binnen door mee te liften met oude boeken en kranten, oud papier en oude kleding. Sterke papiervisjes kunnen het 300 dagen zonder voedsel uithouden.

Preventie en bestrijding
Klimaat aanpassen, naden en kieren afdichten.

Als dit niet mogelijk is dan een naden en kierenbehandeling uitvoeren met een residueel werkend middel zoals een synthetische pyrethroïden.

Om een goed resultaat te behalen moet u er rekening mee houden dat aangrenzende woningen ook moet worden behandeld!

Schadelijkheid / hinder
Aantasting van papier, behang maar ook synthetische materialen

Ontwikkeling
-leggen ongeveer 100 eitjes gedurende hun leven
-zijn na ongeveer half jaar geslachtsrijp
-kunnen 8 jaar oud worden!