Bedwants

Bedwants bestrijden

Uiterlijk
De bedwants is een klein insect en wordt 5 tot 6 mm lang. De kleur is roodbruin tot bruin; net vervelde exemplaren zijn lichter, maar kleuren bij. Het lichaam is breed en sterk afgeplat.

Leefwijze
Het zijn ectoparasieten van mensen. Ze komen ’s nachts tevoorschijn waarbij ze hun gastheer met hun stekend-zuigende monddelen een wondje maken waarin ze speeksel brengen dat de bloedstolling tegen gaat, waarna ze bloed zuigen. Ongeveer 1 bloedmaaltijd per week

Bedwantsen kunnen alleen leven in de directe nabijheid van mens en dier en komen het meest voor in slaapkamers. Als u uitwerpselen in de vorm van bruinzwarte puntjes op lakens, plinten of rondom schilderijen en stopcontacten aantreft, dan kunt u last hebben van bedwantsen. Ook kunt u in de buurt van hun schuilplaatsen donkere huidschilfertjes aantreffen. Bedwantsen kunnen zich makkelijk verspreiden omdat ze vrij snel lopen, ook tegen plafonds. Via scheuren en naden in muren en leidingen komen ze in andere slaapkamers.

Via meubilair of beddengoed komen bedwantsen in andere woningen terecht.Veel voorkomende oorzaak is dat ze vanuit het vakantie adres mee naar huis komen. In Amerika is enorm veel last van deze “bedbug”.

Preventie en bestrijding
Betracht een goede hygiëne, besmette materialen ter plekke behandelen of inpakken zodat kans op verspreiding minder groot is.

Bestrijding vergt eerst een goede inventarisatie om te achterhalen waar en wat de omvang van de populatie is. Schuilplaatsen toegankelijk maken. Een naden en kierenbehandeling uitvoeren met een residueel werkend middel zoals een synthetische pyrethroïden. Ook matrassen en beddegoed moeten worden behandeld en indien mogelijk worden gereiningd.

Een andere manier van bestrijding is een hittebehandeling, ruimte of schuilplekken boven de 60 graden celsius brengen.

Schadelijkheid / hinder

 Huidirritatie en kans op overbrengen van ziektes

Ontwikkeling
-ongeveer 200 eitjes gedurende hun leven
-eitjes komt na ongeveer 2 weken uit en nimf is na 6 weken volwassen