Zilvervisjes

Home / Ongedierte / Franjestaarten / Zilvervisjes

Zilvervisjes bestrijding

Uiterlijk
Zilvervisjes hebben een lang en plat lichaam en worden 12 tot 30 mm lang. De voorzijde is rond en het lijf eindigt in een punt. De kleur van het insect is glanzend grijs (zilver). De eieren zijn ovaal en zijn ongeveer 0,8 millimeter lang. De kop van het insect loopt breder uit. In het algemeen ziet het lichaam er enigszins als een wortel uit. De sprieten zijn korter dan het lichaam. Zilvervisjes zijn kwetsbaar, hebben twee veelledige sprieten aan de voorkant van hun lichaam

Leefwijze
Zilvervisjes zijn voornamelijk ’s nachts actief en verstoppen zich overdag. Als de plek waar ze zich verbergen zichtbaar wordt gaan zilvervisjes snel op zoek naar een nieuwe plek om zich te verstoppen. Zilvervisjes leven het liefst in vochtige (75 tot 95 procent luchtvochtigheid) koele plaatsen, zoals de kelder, toilet, badkamer en de keuken. In nieuwbouwwoningen bevinden zich vaak veel zilvervisjes vanwege de nog vochtige muren en het gebruikte hout.

Preventie en bestrijding
Hygiëne is niet volledig effectief in het reduceren van een populatie in een woning omdat zilvervisjes vaak tussen de muren, in isolatiemateriaal, boeken en andere beschermde plaatsen verblijven. Door de luchtvochtigheid omlaag te brengen, bijvoorbeeld door ventilatie en vochtvreters te gebruiken, wordt een woning minder aantrekkelijk voor deze dieren.

Indien het probleem dan nog niet is opgelost dan moet er een naden en kieren behandeling volgen met een residueel werkend middel zoals een synthetische pyrethroïden.

Om een goed resultaat te behalen moet u er rekening mee houden dat aangrenzende woningen ook moet worden behandeld!

Schadelijkheid / hinder
Aantasting van papier, photo’s, behang maar ook synthetische materialen

Ontwikkeling
-leggen ongeveer 100 eitjes gedurende hun leven
-zijn na ongeveer half jaar geslachtsrijp
-kunnen 3 jaar oud worden